9 πράγματα που κάνετε ασυναίσθητα επειδή σας μεγάλωσαν αυστηροί γονείς!!!

9 πράγματα που κάνετε ασυναίσθητα επειδή σας μεγάλωσαν αυστηροί γονείς!!!

 


Εάν έχετε μεγαλώσει με αυστηρούς γονείς αυτό μπορεί να έχει διαμορφώσει την συμπεριφορά σας με τρόπους που μπορεί να μην συνειδητοποιείτε.

Αυτές οι συνήθειες, που μάθατε σε μικρή ηλικία, μπορεί να σας ακολουθούν και στην ενήλική ζωή σας και να επηρεάζουν τις σχέσεις και τις επιλογές σας. Αν και δεν είναι όλες αυτές οι συμπεριφορές απαραίτητα κακές, μπορεί να προκαλούν προβλήματα σε άλλους, που δεν είχαν αυστηρή ανατροφή.

Θα πρέπει, όμως, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι γονείς σας όσο αυστηροί κι αν ήταν έκαναν το καλύτερο που ήξεραν στην δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι πιθανόν και οι ίδιοι να μεγάλωσαν από αυστηρούς γονείς. Έτσι δεν χρειάζεται να τους κατηγορείτε αλλά να προσπαθήσετε να κατανοήσετε πώς αυτές οι συμπεριφορές σας έχουν επηρεάσει.

Παρακάτω θα διαβάσετε 9 πράγματα που μπορεί να κάνετε, χωρίς να το καταλαβαίνετε, επειδή είχατε αυστηρούς γονείς.

 

9 πράγματα που κάνετε ασυναίσθητα επειδή σας μεγάλωσαν αυστηροί γονείς:

Είσαι τελειομανής

Είσαι υπερβολικά απολογητικός

Σχεδιάζεις τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια

Έχεις έντονη αυτοπειθαρχία

Εκτιμάς την ιδιωτικότητα

Δυσκολεύεσαι να εκφραστείτε

Σου αρέσει να ευχαριστείς τους άλλους

Είσαι ανεξάρτητος

Είσαι ανθεκτικός


Είσαι τελειομανής

Οι αυστηροί γονείς σχεδόν πάντα έχουν υψηλές απαιτήσεις από τα παιδιά τους, στο σχολείο, στα αθλήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Αυτό όσο μεγαλώνετε μπορεί να εξελιχθεί σε τελειομανία. Μπορεί να υπεραναλύετε κάθε λεπτομέρεια ή να προσπαθείτε συνεχώς να διαπρέψετε σε ό,τι κάνετε. Είτε πρόκειται για δουλειά, σχέσεις ή εργασία, ποτέ δεν μπορείς να συμβιβαστείς με την δεύτερη θέση.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό χαρακτηριστικό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σε οδηγήσει να πετύχεις πολλά στην ζωή σου. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όλοι κάνουν λάθη και δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος 24 ώρες το 24ωρο.

 

Είσαι υπερβολικά απολογητικός

Κάποιος που μεγάλωσε με αυστηρούς γονείς χρειάστηκε να ακούει κηρύγματα ακόμη και για τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα. Τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν την συνήθεια να ζητούν συνεχώς συγγνώμη προκειμένου να αποφύγουν πιθανές επιπλήξεις. Ως ενήλικες μπορεί να πιάνετε τον εαυτό σας να ζητά συχνά συγγνώμη ακόμη και όταν δεν χρειάζεται. Για παράδειγμα όταν ένας σερβιτόρος κάνει λάθος στην παραγγελία σας ή κάποιος περαστικός πέσει επάνω σας κατά λάθος. Η συγγνώμη είναι ένα αντανακλαστικό που χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε την ένταση. Μπορεί να υπονομεύει, όμως, την αυτοεκτίμηση σας.

 

Έχεις έντονη αυτοπειθαρχία

Όταν οι γονείς σας δείχνουν αυστηρότητα αυτό σημαίνει ότι εκτιμούν και επαινούν την πειθαρχία και την δομή. Σας μεταφέρουν, λοιπόν, αυτές τις αξίες και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παρουσιάζετε σημαντικό βαθμό αυτοπειθαρχίας στην ενήλικη ζωή σας. Αυτό είναι πιθανό να σας έχει βοηθήσει πολύ στην καριέρα, τις προσωπικές σχέσεις σας και την εξέλιξη σας. Παρόλα αυτά θα πρέπει να προσέχετε να μην κάνετε το λάθος να είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας. Χρειάζεται ισορροπία.

 

Εκτιμάς την ιδιωτικότητα

Αν είχατε αυστηρούς γονείς σίγουρα θα έχετε βιώσει την απώλεια της ιδιωτικότητας σας. Μπορεί να διάβαζαν το προσωπικό ημερολόγιο σας ή να σας έκαναν «ανάκριση» με ποιους βγαίνατε και που πηγαίνατε ως παιδί. Στην ενήλικη ζωή σας αυτό σας έχει οδηγήσει να εκτιμάτε το απόρρητο και την ιδιωτικότητα σας. Θέλετε τον χώρο σας και χρόνο με τον εαυτό σας για να επεξεργαστείτε τις δικές σκέψεις και πράξεις. Αυτό μπορεί να προκαλεί τριβές με τα κοντινά πρόσωπα σας επειδή κάποιες φορές γίνεστε υπερβολικά προστατευτικοί με τον προσωπικό χώρο σας.

 

Σχεδιάζεις τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια

Η αυστηρότητα των γονέων σημαίνει ότι μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον με πρόγραμμα και αυστηρή δομή. Από τις ώρες διαβάσματος μέχρι την ώρα του ύπνου, κάθε δραστηριότητα σας ήταν προγραμματισμένη. Σήμερα μπορεί να διαπιστώνετε ότι έχει μία τάση να προγραμματίζετε τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μπορεί να βρεθείτε να φτιάχνετε λίστες για τα πάντα, να προγραμματίζετε τις μέρες σας στο λεπτό και να αισθάνεστε άβολα όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.


 Δυσκολεύεσαι να εκφραστείτε

Εάν έχετε περάσει μία αυστηρή ανατροφή είναι πιθανόν να χρειάστηκε να καταπνίγετε τις απόψεις και τα συναισθήματα σας για να μην σας τιμωρήσουν ή αποδοκιμάσουν οι γονείς σας. Αυτό σημαίνει ότι ως ενήλικας δεν έχετε μάθει να εκφράζετε τα συναισθήματα σας και μπορεί να δυσκολεύεστε να κάνετε ισορροπημένες σχέσεις με τους άλλους. Ίσως να αισθάνεστε πιο ασφαλείς όταν κρατάτε κρυφά τα συναισθήματα σας και δεν επιθυμείτε να βλέπουν οι κοντινοί σας άνθρωποι ότι είστε ευάλωτοι.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα συναισθήματα είναι μέρος του να είναι κανείς άνθρωπος. Όταν τα μοιραζόμαστε μπορεί να είμαστε ευάλωτοι αλλά δεν είμαστε αδύναμοι. Αντίθετα θέλει θάρρος και αυτοπεποίθηση για να εκφράζει κανείς τα συναισθήματα του στους άλλους.

 

Σου αρέσει να ευχαριστείς τους άλλους

Ένα παλεύατε ως παιδί να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των γονιών σας αντί να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας μπορεί στην ενήλικη ζωή σας να έχετε γίνει ένας άνθρωπος που θέλει να ευχαριστεί συνεχώς τους άλλους. Πολλές φορές η ανάγκη σας να είναι οι άλλοι ευχαριστημένοι σας οδηγεί να βάζετε στην άκρη τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Ακόμα και τώρα, μπορεί να δυσκολεύεστε να πείτε «όχι» σε ανθρώπους. Να θυμάστε, όμως, ότι το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό. Είναι απαραίτητο. Το να λες «όχι» μερικές φορές δεν σε κάνει κακό άνθρωπο, αλλά άνθρωπο με όρια.

 

Είσαι ανεξάρτητος

Ως ενήλικες μπορεί να είστε ανεξάρτητοι και να πατάτε γερά στα πόδια σας. Μπορεί επίσης να προτιμάτε να προσπαθείτε μόνοι σας για τα πάντα παρά να ζητάτε βοήθεια. Και αυτή η συμπεριφορά είναι θετική. Ωστόσο χρειάζεται μέτρο. Αν μονίμως κάνετε τα πάντα μόνοι σας μπορεί να οδηγηθείτε στην εξάντληση. Πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι καθόλου κακό κάποιες φορές να ζητάτε βοήθεια και να στηρίζεστε σε άλλους. Αυτό δείχνει ότι τους εμπιστεύεστε και τους χρειάζεστε όσο και εκείνοι.

 

Είσαι ανθεκτικός

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να «κληρονομήσατε» από τους αυστηρούς γονείς σας είναι η ανθεκτικότητα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε ως παιδί σας έχουν δώσει την ικανότητα να ξεπερνάτε τις αντιξοότητες και να συνεχίζετε ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Η δύναμη και η επιμονή σας είναι ένα δώρο για το οποίο πρέπει να είστε υπερήφανοι.

 

Δεν είναι ποτέ αργά

Οι συμπεριφορές και οι συνήθειες που αποκτούμε μεγαλώνοντας με αυστηρούς γονείς είναι βαθιά ριζωμένες στις παιδικές μας εμπειρίες. Διαμορφώνουν τις πράξεις μας, τις αντιδράσεις μας, ακόμα και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας.

Έτσι, είτε πρόκειται για την τελειομανία σας, την τάση σας για προγραμματισμό ή το ανθεκτικό σας πνεύμα, θυμηθείτε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι μέρος αυτού που σας κάνει να είστε μοναδικοί. Έχουν συμβάλλει στη δύναμή σας, στην ανάπτυξή σας και στο ταξίδι σας μέχρι τώρα. Και να θυμάστε, ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε, να μεγαλώσετε και να αλλάξετε, εφόσον το επιθυμείτε

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια