Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά να μην λένε ψέματα;;;;

Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά να μην λένε ψέματα;;;;

 


Μερικά ψέματα των παιδιών είναι χαριτωμένα. Κάποια είναι ανούσια. Και κάποια είναι κάπως πιο ανησυχητικά. Τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα ότι όταν λένε ψέματα συγκεντρώνουν την προσοχή πάνω τους, είτε οι γονείς γελάσουν, είτε εκνευριστούν. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να τους μάθουμε από μικρή ηλικία τη σημασία της ειλικρίνειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια μετά την ηλικία των 4-5 ετών. Αλλά μπορούμε να τους μάθουμε τη σημασία της ειλικρίνειας ακόμα και σε μικρή ηλικία. 

Η διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και τα ψέματα

Τα παιδιά έχουν έντονη φαντασία και αυτό είναι όμορφο από πολλές απόψεις. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πολύ φυσιολογικό και να το στηρίζουμε. Αυτό που πρέπει, όμως, να τους διδάξουμε είναι τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και το ψέμα αλλά και να τα καθοδηγήσουμε σχετικά με το πότε μπορούν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και πότε πρέπει να… επιστρέψουν στον δικό μας κόσμο! 

Γιατί λέει ψέματα;

Μερικές φορές τα παιδιά λένε ψέματα χωρίς λόγο. Μερικές φορές λένε ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι, χωρίς να το σκεφτούν. Όταν οι γονείς καταλάβουν ότι το παιδί λέει ένα ψέμα, τότε δεν χρειάζεται να κάνουν ένα σωρό ερωτήσεις, γιατί πολύ απλά θα ακολουθήσουν κι άλλα ψέματα. Είναι χρήσιμο να κάνουν μια παύση και να επαναλάβουν την ίδια ερώτηση. Έτσι δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να σκεφτεί τι έγινε και να πει την αλήθεια. Εάν πει αλήθεια, οι γονείς το επαινούν. Εάν πει ψέματα, τότε πρέπει να κατανοήσει ποιες είναι οι συνέπειες του να λες ψέματα. 

Εκτιμήστε την ειλικρίνεια

Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι η οι γονείς τους εκτιμούν την ειλικρίνειά τους. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να πουν αλήθεια ή η αλήθεια δεν τους συμφέρει, οι γονείς πρέπει πάντα να επαινιύν τα παιδιά για την απόφασή τους να είναι ειλικρινή.

Λογοτεχνικό περιβόλι!
Πηγή:   The Mamagers.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια