Γνωρίζετε ποια πατατάκια και σνακ απαγορεύτηκαν στην EΕ λόγω καρκινογόνων ουσιών;;;;

Γνωρίζετε ποια πατατάκια και σνακ απαγορεύτηκαν στην EΕ λόγω καρκινογόνων ουσιών;;;;

 


Τα πατατάκια είναι ένα από τα αγαπημένα μας αλμυρά σνακ και είναι είναι πιθανώς ένα από εκείνα τα τρόφιμα που ακόμα και εάν φάτε ένα ολόκληρο μπολ θα εξακολουθήσετε να λαχταράτε περισσότερο. Ωστόσο ακόμα και στα πατατάκια οι επιλογές ποικίλουν με άλλους να τα θέλουν μόνο με αλάτι, άλλους μόνο με ρίγανη, άλλους με ξύδι και άλλους με γεύση καπνιστού μπέικον. Τα νέα όμως δεν είναι ευχάριστα για τους τελευταίους καθώς πολυ σύντομα δεν θα μπορούν να τα βρουν στα ράφια, να τα αγοράσουν και να τα απολαύσουν.Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εξαλείψει οριστικά οκτώ τεχνητά αρωματικά καπνού, συμπεριλαμβανομένων όσων από αυτά τα 8, χρησιμοποιούνται σε πατατάκια και σνακ και δίνουν την γεύση καπνιστού, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διενήργησε επιστημονικές αξιολογήσεις και διαπίστωσε πιθανούς κινδύνους γονιδιοτοξικότητας με αυτές τις αρωματικές ύλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσημα τον κανονισμό τον Απρίλιο και έδωσε περίοδο προσαρμογής 2 ετών για τα σνακ.

Τον Νοέμβριο του 2023, η EFSA δημοσίευσε τα πορίσματά της σχετικά με την ασφάλεια των αρωματικών ουσιών καπνού, οι οποίες επρόκειτο να επανεγκριθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που προέκυψαν, οι εμπειρογνώμονες δεν μπορούσαν να απορρίψουν τις ανησυχίες γονιδιοτοξικότητας για κανέναν από τους οκτώ τύπους που αναφέρθηκαν.

Τα συμπεράσματα της EFSA βασίστηκαν σε επικαιροποιημένη επιστημονική μεθοδολογία και σε νέα δεδομένα που παρείχαν οι κατασκευαστές αρωματικών υλών. Οι αξιολογήσεις αυτές επικεντρώθηκαν ειδικά στις ουσίες αρωματισμού καπνού και όχι στα τρόφιμα που τις περιέχουν, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση της ΕΕ να αναλάβει δράση.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει διαφορετικές περιόδους σταδιακής κατάργησης: Πέντε χρόνια για τις αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται ως παραδοσιακά υποκατάστατα του καπνίσματος σε προϊόντα όπως τα ζαμπόν μπέικον και τα τυριά και δύο χρόνια για εκείνες που προστίθενται για επιπλέον γεύση σε προϊόντα όπως σούπες, πατατάκια και σάλτσες.

Οικονομικές επιπτώσεις

Οι ιρλανδοί παραγωγοί τροφίμων έχουν εκφράσει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της απαγόρευσης, ιδίως σε βασικά προϊόντα όπως το ζαμπόν και το μπέικον. Ο όμιλος Kerry, σημαντικός παίκτης της ιρλανδικής βιομηχανίας τροφίμων, προειδοποίησε ότι η απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει “σημαντική οικονομική ζημία”, έως και 32 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς περίπου το 40% του ζαμπόν και του μπέικον που πωλούνται στην Ιρλανδία εξαρτάται από την επίμαχη μέθοδο αρωματισμού.

Επιπλέον, η απαγόρευση δημιουργεί μια μοναδική πρόκληση για την Ιρλανδία, όπου οι ρυθμιστικές διαφορές μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία θα επιτρέψει τις αρωματικές ύλες, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία δεν θα το επιτρέψει, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικές και υλικοτεχνικές επιπλοκές. Η διαφορά αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει το διασυνοριακό εμπόριο και να δημιουργήσει ρυθμιστικές προκλήσεις μεταξύ των δύο περιοχών.

Ο πρώην πολιτικός του Βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος Κέβιν Φόστερ επέκρινε την κίνηση, δηλώνοντας στην εφημερίδα The Sun: «Σε μια εποχή που ο πόλεμος επιστρέφει στην Ευρώπη και σοβαρές οικονομικές προκλήσεις αντιμετωπίζουμε όλοι μας, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτή η αδέξια κίνηση είναι λογική».

Τι μέλλει γενέσθαι

Ενώ οι καταναλωτές της ΕΕ θα χάσουν σύντομα την πρόσβαση σε αυτές τις αρωματικές ύλες, οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορούν ακόμη να αγοράζουν προϊόντα που τις περιέχουν, αν και σε μεγάλο βαθμό εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τον Καναδά. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει τα διαφορετικά ρυθμιστικά τοπία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τις διαφορές στα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών και τις προσφορές στην αγορά.

Υπάρχει όμως και μια πιθανή θετική συνέπεια: Ο Jeremy Marichez, διευθυντής καινοτομίας στην Sensient Flavors & Extracts Europe, μια εταιρεία αρωμάτων για τρόφιμα και ποτά, πιστεύει ότι η απαγόρευση θα οδηγήσει σε πιο υγιεινές επιλογές για τους καταναλωτές.

«Ένα παράδειγμα είναι στο κρέας, το ψάρι ή το τυρί, όπου οι υγρές αρωματικές ουσίες καπνού χρησιμοποιήθηκαν για να προσδώσουν χρώμα, υφή και επιπτώσεις στη μικροβιολογική σταθερότητα δίπλα στην υπογραφή της γεύσης», δήλωσε στην ιστοσελίδα ειδήσεων τροφίμων Food Ingredients First. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων από παρόχους φυσικών λύσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ:  ΕΥΖΗΝ&ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ?

Λογοτεχνικό περιβόλι!

 Πηγή: cibum

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια