Πώς τα διαπλεκόμενα συμφέροντα “ρίχνουν τα δίχτυα τους” για να φτιάξουν τους “νέους αρχηγούς”- Αφιέρωμα “αγιογραφία” της γαλλικής Liberation στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη!

Πώς τα διαπλεκόμενα συμφέροντα “ρίχνουν τα δίχτυα τους” για να φτιάξουν τους “νέους αρχηγούς”- Αφιέρωμα “αγιογραφία” της γαλλικής Liberation στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη!

 


Η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει αριστερές ρίζες, αλλά στη συνέχεια πέρασε σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

Και ενώ όλος ο κόσμος…καίγεται, στην κυριολεξία, η γαλλική Liberation ανακάλυψε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη!

Θα μπορούσε κάποιος (πιθανώς καχύποπτος η και συνωμοσιολόγος) να θεωρήσει το αφιέρωμα -“αγιογραφία” ,που του έκανε η συγκεκριμένη εφημερίδα, ως μια ενδεικτική περίπτωση για το πώς τα μεγάλα, διεθνή, διαπλεκόμενα συμφέροντα ρίχνουν τα δίχτυα τους για να κατασκευάσουν σε διάφορες χώρες “νέους αρχηγούς”.

Πιο αναλυτικά τώρα, το εκδοτικό συγκρότημα της Liberation έχει αριστερές ρίζες, μια και η ιστορική αυτή εφημερίδα εκδόθηκε από τον μέγα φιλόσοφο και διανοητή της Αριστεράς Ζαν Πωλ Σαρτρ.

Στη συνέχεια, όμως, μπήκε σε πολλές οικονομικές περιπέτειες και αγοράστηκε τελικά από τον διεθνή τραπεζικό Όμιλο Ρότσιλντ, του οποίου είχε διατελέσει στέλεχος στο παρελθόν μέχρι και ο νυν Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν!

Ο Όμιλος, χρόνια μετά, πούλησε ένα κομμάτι σε ένα άλλο fund, χωρίς όμως ποτέ να απομακρυνθεί η εφημερίδα από την αποκτηθείσα “συγγένεια” της με τον βαθύ, διεθνή, καπιταλισμό.

Βεβαίως, η γραμμή της παρέμεινε αριστερή – κεντροαριστερή, με εξαίρεση την (δύσκολα υποκρυπτόμενη) συμπάθεια προς τον Γάλλο Προέδρο.

Επί του προκειμένου τώρα:

Με ποια κριτήρια (αισθητικά, πολιτικά, κοινωνικά…; ) επέλεξε η Liberation τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για να του κάνει την πολιτική “αγιογραφία”, σε ένα ευρύτερο αφιέρωμα, που περιλάμβανε έναν υποψήφιο προερχόμενο από την Αριστερά από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Δηλώνει παρών, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να διεκδικεί ρόλο  και ζητά αλλαγές στο κόμμα

Το ερώτημα το θέτουμε σε εσάς για προβληματισμό! Ας δούμε τώρα τι έγραψε η Liberation για τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδη:

«Όταν η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση το 2010, ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Τσίπρα. Το 2014, σε ηλικία 33 ετών, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν κατάφερε να κερδίσει οριακά τη δημαρχία της Αθήνας, αλλά η εκστρατεία του τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Εκείνη τη χρονιά, η ελληνική αριστερά ενσάρκωσε την ελπίδα και το παράδειγμα που έπρεπε να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι προοδευτικοί, σε σημείο που ο Τσίπρας επιλέχθηκε ως Spitzenkandidat (υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν) από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και ο Σακελλαρίδης έγινε βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ρήξη ήρθε λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2015. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης άφησε τα καθήκοντά του, το κόμμα, και απομακρύνθηκε από την παραδοσιακή πολιτική. Για σχεδόν δέκα χρόνια, λέει ότι ήταν «ενεργός με άλλους τρόπους». «Επέλεξα την κοινωνική δέσμευση και ηγήθηκα της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας και στη συνέχεια της δεξαμενής σκέψης Eteron», εξηγεί ο ίδιος στη Libération. «Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ αλλά είδα μόνο την κατάρρευση της αριστεράς. Ήταν απαραίτητο να σωθεί ό,τι μπορούσε ακόμα να σωθεί. δίστασα. Η δημιουργία της Νέας Αριστεράς, στα τέλη του 2023, με παρακίνησε να ασχοληθώ ξανά». Στα μάτια του, «η αριστερά έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της με την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Περισσότερο από την υπογραφή του μνημονίου, είναι η έλλειψη εξήγησης της πολιτικής που ακολουθήθηκε και η απόσταση με τον πληθυσμό που οδήγησε στην αποτυχία». Εν ολίγοις, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για δεξιόστροφη πορεία και ζητά επανασύνδεση της αριστεράς με τις ρίζες της.

Όσον αφορά την προεκλογική του εκστρατεία, η Liberation αναφέρει ότι ο Σακελλαρίδης παρουσιάζει το πρόγραμμά του, χωρίς να υπερβάλλει σε τίποτα, σε αντίθεση με τον διάδοχο του Τσίπρα, Στέφανο Κασελάκη, που κατηγορείται για υπερβολή, ενώ έχει επιλέξει την οικολογία ως κεντρικό σημείο του προεκλογικού του αγώνα: «Η πράσινη μετάβαση θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη τη ζωή μας. Πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, διαφορετικά δεν θα συμβεί. Αυτό σημαίνει να τεθεί ένα τέλος στη λιτότητα» αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει αναφερόμενος στα κεντρικά ζητήματα της εκστρατείας του, όπως είναι τα κοινωνικά θέματα, η δημόσια υγεία και η Άμυνα. «Μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς, πρέπει να προσφέρουμε κοινωνικές αντιδράσεις» τονίζει αναφερόμενος στην επικείμενη άνοδο της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Καθοδηγώντας ένα νέο κόμμα χωρίς κονδύλια, συνεχίζει η Liberation, ο Σακελλαρίδης διασχίζει τη χώρα με δικά του μέσα για να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος. Στο Instagram τον βλέπουμε να μοιράζει φυλλάδια, να κάνει χειραψίες στους δρόμους ή να οδηγεί το αυτοκίνητό του, χωρίς οδηγό. Παντρεμένος με γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφο και πατέρας μιας 8χρονης κόρης, πιστεύει ότι η Nέα Aριστερά θα μπορούσε να περάσει το όριο του 3% που χρειάζεται για να μπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι που θα ήταν μεγάλη επιτυχία μέσα σε μια διχασμένη ελληνική αριστερά, και μια ευρωπαϊκή αριστερά που δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της”.



Λογοτεχνικό περιβόλι!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια