Η απλή συνταγή για ντολμαδάκια με ρύζι ή γιαλαντζί, φτιάχνουμε εύκολα ένα πολύ νόστιμο πιάτο που θα μας αποζημιώσει σε κάθε περίπτωση.
Εύκολα ντολμαδάκια με ρύζι (γιαλαντζί)
Υλικά
1/2 κιλό φρέσκα αμπελόφυλλα
2 κούπες τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
1 φλ.τ. τσαγιού λάδι
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.τ.σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια (το χυμό)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και βουτάμε μέσα τα αμπελόφυλλα για μερικά δευτερόλεπτα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια λεκάνη.
Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με το μισό λάδι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλυτζάνι νερό.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει παίρνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο και του βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση στο πάνω μέρος (το πλατύ).
Διπλώνουμε το φύλλο σφιχτά, αρχίζοντας από πάνω, κατόπιν τα πλαϊνά, συνεχίζοντας προς τα κάτω, μέχρι να τυλιχτεί καλά το φύλλο, φυλακίζοντας την γέμιση.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους.
Προχωράμε με τον ίδιο τρόπο και σε δεύτερη στρώση.
Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα, ώστε να σκεπάσει καλά τα ντολμαδάκια και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το χυμό από τα λεμόνια.
Τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο που να καλύπτει όλη την επιφάνεια, για να τα πιέζει και να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση.
Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για μια ώρα περίπου, ελέγχοντας να μην εξατμιστεί το ζουμί και κολλήσουν τα κάτω ντολμαδάκια.
Διαβάστε περισσότερα με: ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πηγή:aples.gr




0 Σχόλια