Ο Αργεντινός ποιητής Χουάν Γκέλμαν

Ο Αργεντινός ποιητής Χουάν Γκέλμαν


Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ  στοχαστικό ποίημα του Αργεντινού ποιητή  "Juan Gelman" Χουάν Γκέλμαν και για πολλούς  θεωρείται  ίσως ,το κύκνειο άσμα του  ποιητή,και μια ανέκδοτη συγκινητική μαρτυρία την οποία παρέδωσε στον Sabina, σε  χειρόγραφο όπου δεν εκλείπει το βαθύ φιλοσοφικό   και ευγενικό χιούμορ του ποιητή.
 Να τονίσουμε εδώ πως για το λογοτεχνικό του έργο, που περιλαμβάνει τις συλλογές "Βιολί και άλλα θέματα" και "Γκοτάν" τιμήθηκε με το βραβείο Θερβάντες“Gervantes” το 2007,  και το βραβείο Ρέινα Σοφία Ιβηρο-αμερικανικής ποίησης το 2005 μεταξύ, πολλών ακόμη διακρίσεων  και πέθανε σε ηλικία 83 ετών στο Μεξικό τον τόπο  που  είχε εγκατασταθεί τα τελευταία  20 χρόνια της ζωής του και τελευταίο σταθμό της μακράς εξορίας του μετά το πραξικόπημα του 1976 στην Αργεντινή.
Ο Gelman γεννήθηκε στις 3 Μαίου του 1930 Buenos Aires και εξορίστηκε στην Ιταλία, τη Γαλλία και τελικά στο Μεξικό καταδιωκόμενος από την στρατιωτική χούντα της Αργεντινής (1976-1983).
Η δικτατορία του άρπαξε το γιό του Marcelo και την ισπανίδα νύφη του Claudia García, έγκυο στους επτά μήνες. Παρόλο που και οι δύο βρίσκονταν μέσα στις τεράστιες λίστες των εξαφανισμένων, ο ποιητής μπόρεσε μόνο να βρει την εγγονήMacarena μόλις πριν από δύο χρόνια. Η ζωή του σημαδεύτηκε από αυτό τον πόνο.
«Υπάρχουν αναμνήσεις που δε χρειάζεται να τις αναφέρεις και πάντα βρίσκονται εκεί και δηλώνουν την παρουσία τους χωρίς ανάπαυση. Είναι το πρόσωπο των αγαπημένων προσώπων που εξαφάνισαν οι δικτατορίες» δήλωσε ο Gelman τη στιγμή της απονομής του βραβείου Cervantes.

Θεωρείται  ένας από τους μεγαλύτερους ισπανόφωνους ποιητές και ακούραστος πολέμιος των δικτατοριών στη Λατινική Αμερική.
Η αφοσίωσή του στην ποίηση δεν τον εμπόδισε να χαίρεται τη ζωή του με ποδόσφαιρο, βόλτες για καφέ, μπιλιάρδο γυναικείες παρουσίες, μουσική...
Παιδί Ουκρανών μεταναστών, ο νεαρός Γκέλμαν, παρά τις υλικές στερήσεις, βρίσκει μεγάλη ευχαρίστηση διαβάζοντας, πρώτα τους κλασικούς της ισπανικής λογοτεχνίας Γκαρθιλάσο, Κεβέδο, Γκόνγκορα, Λόπε ντε Βέγκα -- και μετά ανακαλύπτει τον Ρώσο Αλεξάντρ Πούσκιν.
Η ζωή του σημαδεύτηκε από την εξορία του και κυρίως το δράμα, στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) της δολοφονίας του γιού του Μαρσέλο και της εξαφάνισης της νύφης του Μαρία Κλαούντια Γκαρσία.
Αυτή απήχθη στο Μπούενος 'Αιρες το 1976 κι ενώ ήταν έγκυος μεταφέρθηκε στην Ουρουγουάη στο πλαίσιο της Επιχείρησης Κόνδορας, ενός σχεδίου καταστολής διαφωνούντων και εξόντωσης πολιτικών τους αντιπάλων που εφάρμοζαν οι δικτατορίες στη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες του 1970 και 1980.
Το μωρό που γεννήθηκε, ένα κοριτσάκι, δόθηκε παράνομα στην οικογένεια ενός Oυρουγουανού αστυνομικού και η σορός της Μαρία Κλαούντια δεν βρέθηκε ποτέ. Ο Γκέλμαν αγωνιζόταν επί 40 χρόνια με την ελπίδα να ξαναβρεί τη νύφη του και να δικαιωθεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια