Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το καρπούζι, Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το καρπούζι, Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως στις επισκέψεις μας σε φίλους ή γνωστούς μας,  και στις γιορτές τους  κάνουμε συνήθως δώρα γλυκά,σοκολατάκια ή λουλούδια…
Κι όμως το ζουμερό κατακόκκινο ,δροσερό και απολαυστικό φρούτο , ο Βασιλιάς του Καλοκαιριού  , που τις ρίζες του έχει στην Κίνα και την Ιαπωνία,συμβολίζει τα «ζουμερά συναισθήματα» και είναι ένδειξη Αγάπης και Φιλίας…

Ας δούμε τα πλεονεχτήματα του Καρπουζιού εν τάχει:
1.Τα πλεονεκτήματα του στο Ουροποιητικό μας σύστημα:
Το καρπούζι  θεωρείται φυσικό διουρητικό,  αυξάνει την ροή των ούρων και σε αντίθεση με το αλκοόλ ή την καφεΐνη, στηρίζει την υγεία των νεφρών. Διευκολύνει την πίεση στα νεφρά και τα καθαρίζει από τα άλατα και τις πέτρες. Παράλληλα, το φρούτο έχει θεραπευτική επίδραση όσον αφορά τις κυστίτιδες και τις ουρηθρίτιδες, προσφέροντας καλή υγεία και απομακρύνει από τον κίνδυνο της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
2.Το καρπούζι έχει ψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και πλήθος βιταμινών προσφέροντας λίγες θερμίδες.
Πιο συγκεκριμένα, το καρπούζι αποδίδει μόνο 30 θερμίδες ανά 100 γρ., 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 94 γρ. νερό, ενώ παράλληλα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, θειαμίνη, B6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. 
Το καρπούζι περιέχει περίπου 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του προκαλεί έντονη διούρηση. Κι αν αυτό θεωρείται από κάποιους… ενοχλητικό, σκεφτείτε ότι έτσι καθαρίζονται το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και τους μικρούς λίθους! Επίσης, η υπερβολική ποσότητα νερού που υπάρχει στο καρπούζι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο, επειδή επηρεάζει αρνητικά την πέψη. Καλύτερα σκέτο κάποια άλλη ώρα.
3.Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C , περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις. Περιέχει ακόμη βιταμίνηB6, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση. Επιπρόσθετα, είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινώ οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τέλος, περιέχει μια ουσία το λυκοπένιο   η  οποία θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση και έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ερευνητές τα τελευταία έτη. Το λυκοπένιο έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι βιολογικά περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα -ο πιο γνωστός εκπρόσωπος του λυκοπενίου). 
Επομένως το καρπούζι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες καρπουζιού. 
4.Το Καρπούζι πηγή βιταμινών:
Το Καρπούζι  περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη
C , περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνηB6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.
Οι συμβουλές μας:

Το καρπούζι ενδείκνυται να τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθώς καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση. εγκοπή. Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί που πάσχουν από διάρροια πρέπει να καταναλώνουν αρκετό καρπούζι, ενώ τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια