Μια νέα επιστημονική μελέτη ήρθε στο
προσκήνιο της επικαιρότητας, με την οποία μεγαλώνει η σύγχυση για το αν
προστατεύουν από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρκίνο.
Μπορούν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η
βιταμίνη D να προστατεύσουν πράγματι τον άνθρωπο από τον κίνδυνο για
καρδιαγγειακό πρόβλημα ή καρκίνο; Δύο νέες μεγάλες αμερικανικές επιστημονικές
έρευνες, μάλλον δημιούργησαν περισσότερα ερωτηματικά, παρά διαφώτισαν
επιστήμονες και καταναλωτές…
Οι νέες μελέτες, που παρουσιάσθηκαν
το σαββατοκύριακο σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στο Σικάγο
και δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of
Medicine» και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,
κατέληξαν σε ανάμικτα αποτελέσματα και δεν φαίνεται να δίνουν μια ξεκάθαρη
απάντηση στο αν έχει νόημα να παίρνει κανείς τέτοια συμπληρώματα (που είναι τα
πιο δημοφιλή στον κόσμο) ή αν πετάει τα χρήματά του.
Η μία μελέτη, με την ονομασία VITAL
και με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έγινε σε σχεδόν
26.000 υγιείς ανθρώπους, άνω των 50 ετών, οι οποίοι επί μία πενταετία έπαιρναν
καθημερινά ένα γραμμάριο (τη συνήθη δοσολογία) συμπληρώματος που περιείχε έναν
συνδυασμό από τα πιο δημοφιλή ωμέγα-3 (τα ΕΡΑ και DHA).
Δεν διαπιστώθηκε μείωση του κινδύνου
για εγκεφαλικό ή καρκίνο, αλλά υπήρξε μείωση του κινδύνου για έμφραγμα. Η
μείωση του κινδύνου ήταν πιο ορατή σε όσους έτρωγαν λίγα ψάρια. Από την άλλη, η
ίδια έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της έως τώρα- βρήκε ότι τα συμπληρώματα
βιταμίνης D δεν μειώνουν τον κίνδυνο για την καρδιά, ούτε για επιθετικό καρκίνο.
Μια δεύτερη μελέτη, με την ονομασία
REDUCE-IT, με επικεφαλής τον δρα Ντίπακ Μπατ του Νοσοκομείου Brigham &
Women's της Βοστώνης, στην οποία οι περίπου 8.000 συμμετέχοντες έπαιρναν επίσης
επί πέντε χρόνια καθημερινά ένα πιο ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής (τέσσερα
γραμμάρια του σκευάσματος Vascepa, το οποίο είναι ΕΡΑ σε υψηλή συγκέντρωση,
τέσσερις έως οκτώ φορές μεγαλύτερη εκείνης της μελέτης VITALb), έδειξε μείωση
κατά 25% των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ανθρώπους υψηλού καρδιαγγειακού
κινδύνου, οι οποίοι είχαν υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης παρά τα
φάρμακα (στατίνες) που έπαιρναν και από τους οποίους μερικοί είχαν ήδη πάθει
ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Διαπιστώθηκε μια μείωση κατά 20% του
κινδύνου για καρδιαγγειακής αιτιολογίας θάνατο, κατά 31% του κινδύνου για
έμφραγμα και κατά 28% του κινδύνου για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους
συμμετέχοντες είχαν πάρει ψευδοφάρμακο (πλασίμπο).
Τα ωμέγα-3 σε φυσική μορφή υπάρχουν
κυρίως σε ορισμένα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και ο τόνος. Οι υποστηρικτές
τους τονίζουν ότι αυτά τα λιπαρά οξέα στα ψάρια και στα συμπληρώματα μειώνουν
τα τριγλυκερίδια, τη χρόνια φλεγμονή και την πιθανότητα θρόμβωσης. Όμως, αν
κάποιος ασθενής παίρνει ήδη αντιπηκτικά φάρμακα για το αίμα, πρέπει
προηγουμένως να συζητήσει με το γιατρό του κατά πόσο μπορεί να πάρει και
ωμέγα-3.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
0 Σχόλια