Αν πατήσω μια σκουριασμένη πρόκα, θα πάθω τέτανο; Μύθος ή αλήθεια;

Αν πατήσω μια σκουριασμένη πρόκα, θα πάθω τέτανο; Μύθος ή αλήθεια;





Ακόμη και ένα δεκάχρονο παιδάκι θα σας πει να προσέχετε και να μην πατήσετε μια σκουριασμένη πρόκα, για να μην πάθετε τέτανο.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι η μόλυνση που μπορεί να προκληθεί και τα βακτήρια που υπάρχουν παντού λίγο έχουν να κάνουν με τη σκουριά, καθώς η φύση της πληγής είναι αυτή που ενδεχομένως θα προκαλέσει τη μόλυνση.


Τα βακτήρια που προκαλούν τέτανο, πέρα από τη σκουριά, υπάρχουν και στο χώμα, στη σκόνη και στο δέρμα κι έτσι εξαρτάται από το βάθος της πληγής αν θα προκαλέσουν μόλυνση ή όχι. Το σκουριασμένο καρφί θα κάνει σίγουρα τη δουλειά του… Όμως, η μόλυνση μπορεί να προέρθει και από άλλες πηγές, όπως οι βελόνες του ραψίματος, τα σύνεργα του τατουάζ, τα εργαλεία του κήπου, το δάγκωμα ενός σκύλου. Τέτανος μπορεί να προκληθεί ακόμη και από τραυματισμούς που δημιουργούν νεκρό δέρμα, όπως τα εγκαύματα.

Τα συμπτώματα είναι έντονα. Μόλις τα βακτήρια εισχωρήσουν στο δέρμα, παράγουν τοξίνες που επιτίθενται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν σπασμούς και μυϊκή «αναρχία». Οι σπασμοί των μυών είναι έντονοι και έχουν ως αποτέλεσμα το άτομο να κάνει άτσαλες και σπασμωδικές κινήσεις.

Η ονομασία της ασθένειας, άλλωστε, «τέτανος», προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και σημαίνει η «ανάγκη να τεντώνεσαι». Ο τέτανος δεν είναι μια ασθένεια που αστειεύεται. Αρκετοί από όσους προσβάλλονται από αυτόν τελικά πεθαίνουν.

Τα αντιτετανικά εμβόλια γίνονται στα παιδιά στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου ρουτίνας, όμως η δράση τους διαρκεί μόνο 10 χρόνια. Μετά την παρέλευση των 10 αυτών ετών οι περισσότεροι αμελούν να ξανακάνουν το εμβόλιο και έτσι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ασθένεια. Έτσι, αν έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που κάνατε το εμβόλιο, καλό θα ήταν να μην παραλείψετε ένα νέο εμβολιασμό.

Πηγή: themaygeias.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια