Αυτό το μπαχαρικό δρα ενάντια στον καρκίνο! Έρευνα δείχνει πώς θα αξιοποιηθεί στη θεραπεία!!!

Αυτό το μπαχαρικό δρα ενάντια στον καρκίνο! Έρευνα δείχνει πώς θα αξιοποιηθεί στη θεραπεία!!!

 

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αρκετά φυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μία νέα μελέτη, για ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες του κόσμου δίνει ελπίδες ότι μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του καρκίνου.

Επιστήμονες από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, εξέτασαν τα ευεργετικά οφέλη ενός φυτού που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγερική ως μπαχαρικό. Διαπίστωσαν ότι καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και θα μπορούσε να εξελιχθεί σαν ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου. Μάλιστα,τα ευεργετικά του αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και σε μελέτες σε ζώα.

 

Ποιό είναι αυτό το μπαχαρικό;

Για πολλούς, το τζίντζερ είναι απλώς μια αρωματική προσθήκη στο γαστρονομικό τους ρεπερτόριο, προσθέτοντας μια μοναδική πινελιά σε διάφορα πιάτα. Για άλλους, είναι ένα δοκιμασμένο και αληθινό φυτικό φάρμακο, ιδανικό για να καταπραΰνει το στομάχι. Αλλά οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι αυτό το τροπικό φυτό, εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία, έχει περισσότερες ιδιότητες από ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα.

Το Kencur  ανήκει στην οικογένεια των τζίντζερ, μια ομάδα φυτών που φημίζονται για


τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Αλλά μια ενδιαφέρουσα μελέτη από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα δείχνει ότι αυτό το συγκεκριμένο είδος μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα στον τομέα των οφελών για την υγεία. Τα προκαταρκτικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το Kencur μπορεί να είναι ένα όπλο στη συνεχιζόμενη μάχη κατά του καρκίνου.

Επικεφαλής της έρευνας είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Akiko Kojima του Graduate School of Human Life and Ecology. Υπό την καθοδήγησή της, η ομάδα μελέτησε τα μοριακά συστατικά του φυτού και τις επιπτώσεις τους στα καρκινικά κύτταρα.

Εκχύλισμα Kencur και EMC

Αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες ήταν κάτι περισσότερο από πολλά υποσχόμενο, ήταν δυνητικά επαναστατικό. Τα πειράματά τους έδειξαν ότι το εκχύλισμα Kencur, και πιο συγκεκριμένα το κύριο δραστικό συστατικό του που ονομάζεται EMC, είχε σημαντικό αποτέλεσμα στην καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Αυτά τα ευρήματα δεν περιορίστηκαν μόνο στα εργαστηριακά τρυβλία, καθώς τα κατασταλτικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε δοκιμές σε ζώα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κοιτάζουν με ενδιαφέρον το EMC. Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε το αντικαρκινικό του δυναμικό, ειδικά όσον αφορά την ικανότητά του να μειώνει την έκφραση του μιτοχονδριακού μεταγραφικού παράγοντα Α (TFAM).

Αυτός ο συγκεκριμένος παράγοντας έχει συνδεθεί στενά με τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, παρά αυτά τα αρχικά ευρήματα, ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου το EMC ασκούσε τα αποτελέσματά του παρέμενε ένα μυστήριο. Η ομάδα της καθηγήτριας Kojima είχε στόχο να ρίξει φως σε αυτό το αίνιγμα.

 Δυνητικά νέα σύνορα στη θεραπεία του καρκίνου

Σε μια δήλωσε σχετικά με τη σημασία των ευρημάτων, η καθηγήτρια Kojima παρατήρησε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν τις αντικαρκινικές επιδράσεις του εκχυλίσματος Kencur και του κύριου δραστικού συστατικού του, του EMC. Εκτιμάται ότι το TFAM θα γίνει ένας νέος δείκτης για αντικαρκινικές επιδράσεις στο μέλλον, καθώς η έρευνα προχωρά σε συναφή πεδία».

Η ανακάλυψη έχει επιπτώσεις που μπορεί να εκτείνονται πολύ πέρα από το εργαστήριο. Εάν η περαιτέρω έρευνα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτά τα ευρήματα, θα μπορούσαμε να δούμε νέα σύνορα στη θεραπεία του καρκίνου. Αυτό το φυτό από τη Νοτιοανατολική Ασία, παλαιότερα γνωστό για τη γεύση και τις καταπραϋντικές του ιδιότητες, θα μπορούσε να βρει το δρόμο του προς τα ογκολογικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

 

Η επιστημονική κοινότητα θα παρακολουθεί στενά καθώς η καθηγήτρια Kojima και η ομάδα της εμβαθύνουν στις δυνατότητες του Kencur. Εάν το αυτό το είδος τζίντζερ αποδειχτεί τόσο αποτελεσματικό σε δοκιμές σε ανθρώπους όσο στις πρώτες μελέτες, αυτό το αιωνόβιο μπαχαρικό μπορεί απλώς να κερδίσει μια νέα φήμη –όχι μόνο ως ενισχυτικό γεύσης, αλλά ως σωτήριο για τη ζωή.

Ginger Kencur (επιστημονική ονομασία: kaempferia galanga)

Που βρίσκουμε και πως είναι το τζίντζερ Kencur

Το Kencur, επιστημονικά γνωστό ως Kaempferia galanga, είναι ένα φυτό από την οικογένεια Zingiberaceae, την ίδια οικογένεια με το τζίντζερ και τον κουρκουμά.

Το Kencur φύεται στη Νοτιοανατολική Ασία και είναι γνωστό με διάφορα άλλα ονόματα, μεταξύ των οποίων και το αρωματικό τζίντζερ και κρίνο της ανάστασης. Το φυτό και το ρίζωμά του έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά με διάφορους τρόπους, τόσο μαγειρικά όσο και ιατρικά. Aς δούμε περισότερες πληροφορίες για το τζίντζερ Kencur:

 

Εμφάνιση: Το φυτό έχει πλατιά φύλλα και αναπτύσσεται χαμηλά στο έδαφος. Τα ριζώματα του είναι μικρά, κονδυλώδη και αρωματικά. Το φυτό παράγει επίσης μικρά λουλούδια που είναι συνήθως λευκά ή ανοιχτό μωβ.

Μαγειρικές χρήσεις: Το Kencur έχει μια ξεχωριστή γεύση. Είναι πικάντικο, λίγο πιπεράτο και έχει άρωμα σαν καμφορά. Το ρίζωμα χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή κουζίνα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι βασικό συστατικό σε πιάτα όπως το «jamu» στην Ινδονησία και το «som khaek» στην Ταϊλάνδη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αποξηραμένο ή σε σκόνη. Η έντονη γεύση του σημαίνει ότι χρησιμοποιείται συνήθως με φειδώ.

Φαρμακευτικές χρήσεις: Το Kencur έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική σε διάφορους πολιτισμούς, ιδιαίτερα στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη. Πιστεύεται ότι έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αντιφλεγμονώδους, αντιοξειδωτικού και αντιμικροβιακού παράγοντα. Το φυτό έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για προβλήματα στο στομάχι, αναπνευστικά προβλήματα και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Άλλες χρήσεις: Εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική και την ιατρική, οι αρωματικές ιδιότητες του Kencur σημαίνουν ότι μερικές φορές βρίσκεται σε καλλυντικά και αρώματα.

 

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: (oloygeia.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια