Ο ΠΟΥ προτείνει απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε δημόσιους χώρους!

Ο ΠΟΥ προτείνει απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε δημόσιους χώρους!

  


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων και να απαγορεύσουν όλες τις γεύσεις.

Ο ΠΟΥ δήλωσε πως απαιτείται επείγουσα δράση για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών τσιγάρων για την προστασία των παιδιών, καθώς και των μη καπνιστών και την ελαχιστοποίηση των βλαβών για την υγεία του πληθυσμού.

Επικαλούμενος μελέτες, ο ΠΟΥ αναφέρει πως οι αποδείξεις ότι οι ατμοποιητές βοήθησαν καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα είναι ανεπαρκείς, ότι αυτοί είναι επιβλαβείς για την υγεία και ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στη νικοτίνη σε μη καπνιστές, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν επιτραπεί στην ανοιχτή αγορά και διατίθενται «επιθετικά» στους νέους. Τριάντα τέσσερις χώρες απαγορεύουν την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, 88 χώρες δεν έχουν ελάχιστο όριο ηλικίας για την αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων και 74 χώρες δεν έχουν κανονισμούς για αυτά τα επιβλαβή προϊόντα.

 

Οι εταιρίες «στοχεύουν» τους νέους

Περισσότεροι έφηβοι 13 ως 15 ετών χρησιμοποιούν ατμοποιητές απ’ ό,τι ενήλικοι σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ χάρη στο επιθετικό μάρκετινγκ, τονίζει ο ΠΟΥ.

Στον Καναδά, τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των νέων 16-19 ετών έχουν διπλασιαστεί μεταξύ 2017-2022 και στην Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο) ο αριθμός των νεαρών χρηστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση τσιγάρων αργότερα στη ζωή τους.

«Τα παιδιά στρατολογούνται και παγιδεύονται σε νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους , Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. Καλεί τις χώρες να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους, ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους τους.

Μεγάλες καπνοβιομηχανίες, προσθέτει ο ΠΟΥ,  ελπίζουν να δημιουργήσουν νέα έσοδα από εναλλακτικές επιλογές έναντι των τσιγάρων, καθώς οι κανονισμοί που απαγορεύουν το κάπνισμα γίνονται όλο και πιο αυστηροί και η μείωση των καπνιστών πιέζει τις παραδοσιακές επιχειρήσεις τους σε μερικές αγορές.

 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή για την υγεία

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστικά και είναι επιβλαβή για την υγεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αν και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι πλήρως κατανοητές, έχει διαπιστωθεί, σημειώνει, ότι παράγουν τοξικές ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο και άλλες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών και πνευμονικών διαταραχών.

Επιπλέον, οι ατμοποιητές παράγουν ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσουν σε μαθησιακές διαταραχές για τους νέους.

 

Επείγοντα μέτρα πρόληψης

Απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την πρόληψη της πρόσληψης ηλεκτρονικών τσιγάρων και την καταπολέμηση του εθισμού στη νικοτίνη παράλληλα με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον έλεγχο του καπνού, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Απευθύνει έκκληση για αλλαγές, οι οποίες να περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των αρωματικών παραγόντων όπως το μεντόλ, και για την εφαρμογή στους ατμοποιητές μέτρων που ισχύουν για τον έλεγχο του καπνού. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλή φορολογία και απαγόρευση χρήσης σε δημόσιους χώρους.

Ο ΠΟΥ δεν έχει εξουσία στις εθνικές νομοθεσίες και εκδίδει μόνο κατευθυντήριες οδηγίες. Ωστόσο οι συστάσεις του συχνά υιοθετούνται εθελουσίως. Απαιτείται, καταλήγει, αποφασιστική δράση για να αποτραπεί η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από παιδιά και εφήβους.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:  (oloygeia.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια